spizarnia

Jak w praktyczny i racjonalny sposób urządzić kuchenną spiżarnię?

Każda gospodyni domowa powie Ci, że nigdy nie można mieć za dużo miejsca do przechowywania, zwłaszcza w kuchni. Dobrze jest mieć przy kuchni małą spiżarnię, w której można przechowywać wiele przedmiotów potrzebnych do pracy w kuchni. A co z tymi, którzy w miejskim mieszkaniu lub prywatnym domu nie mają miejsca, aby przeznaczyć cenne metry kwadratowe na dodatkowe systemy magazynowe?

Spiżarnia kuchenna jako część zespołu meblowego

W zagranicznych projektach kuchni o różnych rozmiarach, często można znaleźć dużą szafkę kuchenną, wewnątrz której umieszczony jest cały świat przechowywania przypraw, olejów i innych przypraw. Takie systemy przechowywania stają się popularne również wśród naszych rodaków. To bardzo wygodny sposób na zorganizowanie dostępu do przedmiotów, które często są potrzebne podczas gotowania i obejdzie się bez konieczności posiadania osobnej spiżarni.

Możesz zdecydować się na wnętrze spiżarni w tym samym kolorze co fronty w Twojej kuchni, lub dodać kontrast do jasnej kuchni i zaprojektować wewnętrzne półki i szuflady w ciemniejszych odcieniach.

Projekt i funkcjonalność spiżarni

Mała spiżarnia w kuchni może być zaprojektowana w dowolny sposób. Ciekawą opcją jest kształt półokrągły. W głębi takiej szafki mieści się mnóstwo przypraw i butelek z różnego rodzaju olejami i sosami. Ciekawym sposobem na zapobieganie zderzaniu się szklanych butelek są cienkie drewniane zatyczki, które tworzą mini-komórki dla każdego towaru na półkach.

Nawet mała narożna kuchnia może być świetną opcją dla szafki na spiżarnię. Ma znacznie mniej miejsca niż pełnoprawne głębokie szafki, które często przychodzą z zestawami kuchennymi, ale ważne jest, aby wykorzystać każdą przestrzeń, którą mamy do dyspozycji, aby zorganizować systemy przechowywania.

Wewnątrz szafy spiżarniowej istnieje wiele możliwości zorganizowania procesu przechowywania i rozmieszczenia żywności na dostępnej przestrzeni. Niektórym gospodyniom wystarcza kilka półek, na których mieszczą się pojemniki z drobiazgami i duże naczynia lub kosze. Inne potrzebują bardziej zorganizowanego systemu – małe półeczki na drzwiach, które są bardzo przydatne do przechowywania małych słoiczków z przyprawami i sosami.