Drewniane stoły do jadalni

Wybór stołu do spożywania wspólnych, rodzinnych posiłków zależny jest od wielu czynników. Liczy się oczywiście materiał wykonania mebla, jego rozmiary, ale także to ile ma się przestrzeni na jego ustawienie oraz do jakiego stylu aranżacyjnego się go dopasowuje.

Z jakiego drewna wybrać stół do jadalni?

Wiadomo, że już od lat najpopularniejszym materiałem, z jakiego wykonuje się stoły do jadalni jest drewno. Jednak które z nich wybrać, by stół mógł przetrwać w domu jak najdłużej? Najlepiej takie, które pochodzi z drzew liściastych. Idealne będzie np. lite drewno dębowe, które charakteryzuje trwałość, szlachetność, a także piękny wygląd. Jednak zawsze trzeba pamiętać o tym, by stół drewniany poddawać regularnej konserwacji. Trzeba też używać odpowiednich środków do utrzymywania czystości drewna. Tego rodzaju stół do jedzenia, wraz z upływem lat będzie nabierać prawdziwego charakteru, przedstawiając sobą niejako historię danej rodziny.

Stoły do jadalni i ich rozmiary

Równie ważną decyzję, jak materiał wykonania, jest także rozmiar stołu – który często „narzuca” też jego ostateczny kształt: stoły mogą być okrągłe, owalne, prostokątne lub kwadratowe. Wielkość, kształt (a także możliwość rozkładania) stołu trzeba dostosować do liczby domowników i ich potrzeb. Zawsze trzeba zaś pamiętać o tym, że długość krawędzi blatu, jaka zapewnia wygodę osobie siedzącej przy stole to ok. 55-60 cm. Najmniejsze kwadratowe stoły mają 80×80 cm, mieści się przy nich od dwóch do czterech osób. Stoły prostokątne z opcją rozkładania mogą mieć nawet 400 cm długości.